top of page

Zeytinyağında Bulunan Polifenoller Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 22 Kas 2021

Polifenoller, meyveler, sebzeler ve içecekler de dahil olmak üzere bitki bazlı gıdalarda doğal bir şekilde oluşan bileşiklerdir. Belki de en iyi bilinen polifenol kırmızı şaraptaki tanendir, ancak çaydaki flavonoidler ve zeytinyağındaki tirozoller de dahil olmak üzere birçok farklı polifenol türü vardır. Polifenoller antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir, bu nedenle lezzet vermesinin yanı sıra sağlığımıza da yararlıdır.

Zeytinyağında, özellikle polifenoller, yağ ile ilişkilendirdiğimiz yararların çoğundan sorumludur. Polifenoller yararlı yağ asitlerini oksidasyondan korur ve vücudunuzun hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri nötrlemeye yardımcı olur. Enflamasyonla savaşmaya yardımcı olurlar ve ayrıca kanser ve Alzheimer gibi birkaç farklı hastalığa karşı korunmaya yardımcı olabilirler.

Ayrıca polifenoller zeytinyağının klasik tadından sorumludur ve lezzete biraz "acılık" verir. Zeytinyağı yediğinizde veya içtiğinizde, boğazınızda oluşan keskin, biberli tat polifenollerden kaynaklanır.



Zeytinyağı Polifenollerini Seçme

Farklı zeytinyağı türleri farklı polifenol türleri ve seviyeleri içerir ve tüm zeytinyağlarının tadı ve özellikleri eşit değildir. Özellikle ısı içeren rafine etme işlemleri, polifenollerin parçalanmasına neden olur ve bu da zeytinyağının hem lezzetini hem de sağlık açısında etkiler. Polifenol seviyesi hasat noktasında en yüksektir, bu nedenle hasattan sonra zeytinyağı ne kadar çok işlenirse, polifenol seviyesi o kadar düşük olur.

Sızma zeytinyağı, en az işlenmiş zeytinyağı türü olduğu için en yüksek polifenol seviyelerini içerecektir. Hem sızma hem de rafine zeytinyağını bir kerede denediyseniz, sızma yağının polifenoller nedeniyle daha keskin bir tada sahip olduğunu fark etmiş olursunuz.

Zeytinyağı ne kadar taze olursa, o kadar çok polifenol içerir, bu nedenle üzerinde son hasat tarihi olan şişeleri arayın. Zeytinyağının üzerinde hasat veya son kullanma tarihi yoksa, başka bir şişe veya marka arayın. Genellikle Milavanda da dahil olmak üzere yüksek kaliteli zeytinyağı markaları hasat tarihleri konusunda çok şeffaf olacaktır çünkü yüksek kaliteli zeytinyağı markaları lezzet ve sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu bilirler.


Polifenollerin Korunması

Polifenol seviyeleri zamanla veya uygun olmayan depolama ile de bozulabilir, bu nedenle polifenollerde yüksek kaliteli bir zeytinyağı elde etseniz bile, sonsuza dek bu şekilde kalmaz. Polifenollerin parçalanmasını önlemek için zeytinyağını serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Hem ısı hem de ışık polifenollerin parçalanmasına neden olur, bu nedenle zeytinyağı şişelerinizi direkt olarak güneş ışığından ve sıcak ocaklardan uzak tutmalısınız. Milavanda zeytinyağlarımızı koyu renkli şişelerde paketlememizin nedenlerinden biri de budur: Polifenollerin hafif hasarlardan korunmasına yardımcı olur.

Zeytinyağınızı ne kadar mükemmel depolarsanız depolayın, zamanla bozulur: Polifenol seviyeleri hasat anında en yüksektir ve oradan parçalanır, bu nedenle zeytinyağınızı bitirene kadar kullanmanız ve düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir. Tadı solmaya başlamadan önce büyük bir şişe yağ kullanmakta sorun yaşıyorsanız, daha hızlı kullanabileceğiniz boyutlarda bir zeytinyağı almayı düşünün.

Milavanda zeytinyağlarının mümkün olan en yüksek polifenol seviyesine sahip olmasını sağlamak için zeytinyağımızı tazeliğin zirvesinde hasat edip şişeliyoruz. Zeytinlerimizi yurt içinde yetiştirdiğimiz, hasat ettiğimiz ve preslediğimiz için, yağlar da daha az geçiş süresine sahiptir, bu yüzden size ulaştıklarında süper tazedirler. Zeytinyağlarımızı buradan satın alabilirsiniz!

22 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page